Ανοιχτό είναι το σενάριο για πιο αυστηρό lockdown. Η αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν σημάνει “συναγερμό” σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται η αυστηροποίηση των μέτρων, αν και όποτε χρειαστεί.
Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά με μεταλλαγμένα στελέχη προκαλούν ανησυχία, ενώ το πρώτο κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι γεγονός και εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, σε έναν 36χρονο διάκονο. Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το ότι ο Φεβρουάριος και το πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου θεωρούνται δύσκολο και συνάμα κρίσιμο χρονικό διάστημα για την εξέλιξη της πανδημίας λόγω του κρύου καιρού και των χαμηλών θερμοκρασιών έχουν χτυπήσει “καμπανάκι”. Την Κυριακή ανακοινώθηκαν 484 κρούσματα κορονοϊού, αριθμός που δεν θεωρείται μικρός, καθώς πάντα τις Κυριακές οι θετικές διαγνώσεις που ανακοινώνονται είναι λιγότερες εξαιτίας του μικρότερου αριθμού των τεστ. Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις, από ανάλυση επιπλέον 200 δειγμάτων βρέθηκαν 108 περιστατικά μεταλλαγμένων στελεχών, εκ των οποίων τα 107 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη κι ένα τη νοτιοαφρικανική. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 174 κρούσματα μετάλλαξης.
Οι αμφιβολίες των ειδικών σχετικά με το κατά πόσο τα εμβόλια μπορούν να “καλύψουν” τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, προκαλεί επιπλέον ανησυχίες. Με όλα αυτά τα “μέτωπα” ανοιχτά, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ένα από τα επόμενα βήματα θα είναι ένα πιο αυστηρό lockdown.
“Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης το Σαββατοκύριακο, επισημαίνοντας πως “τα μέτρα θα έχουν τη μορφή “ακορντεόν”. Άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από μερικές ημέρες είχε δώσει το στίγμα ότι “όταν τα κρούσματα υποχωρούν θα ανοίγουμε δραστηριότητες και όταν αναζωπυρώνονται θα τις περιορίζουμε”.
Αλλά και οι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι θέλοντας να αποτρέψουν ένα καταστροφικό τρίτο κύμα και την τεράστια πίεση στο ΕΣΥ, έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι εκείνα που αποτελούν “πυξίδα” για τις όποιες αποφάσεις και δεν αποκλείονται ανατροπές από ημέρα σε ημέρα ή από εβδομάδα σε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται να “πάρουν πίσω” κάποια μέτρα εάν οι δείκτες έχουν ανέβει. Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα”.
Εύη Κατσώλη, enikos.gr